Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο δήμοι στην Ηλεία – Μια νεκρή απο τις πλημμύρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, λόγω των έντονων βροχών που προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση των πυροσβεστών στην περιοχή Λάνθι, όπου με τη βοήθεια ελικοπτέρου «σούπερ πούμα», προσπαθούν να βοηθήσουν κατοίκους, που έχουν αποκλεισθεί, λόγω κατολισθήσεων.

Δεκάδες είναι τα περιστατικά απεγκλωβισμών εντός και εκτός Πύργου. Ανδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν στις Καρούτες και στο Λαμπέτι δύο οικογένειες που είχαν εγκλωβιστεί. Ενα μωρο κινδύνεψε στη Σαλμώνη όταν υπερχείλισε ο ποταμός Ενιππέας, ενώ εγκλωβισμένες είναι οι μοναχές στη Μονή Κρεμαστής, όπου σημειώνονται κατολισθήσεις.

Όπως γράφει το thebest.gr μια γυναίκα ηλικίας περίπου 80 ετών εντοπίστηκε νεκρή στην περιοχή “Κολιρέϊκες Παράγκες” έξω απο τον Πύργο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις απο την θέση που βρέθηκε η άτυχη γυναίκα πνιγμένη, φαίνεται πως προσπάθησε να γλιτώσει αλλά τα ορμητικά νερά την εγκλώβισαν πάνω στο σύρμα της περίφραξης.

Το νερό της βροχής ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και τα εβδομήντα εκατοστά σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη και σύμφωνα με το ilialive, οι εγκαταστάσεις του ΟΣΕ έχουν μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. 

Σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα και δρόμοι έχουν καλυφθεί απο νερό και η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω απο 200 κλήσεις. Εχουν πλημμυρίσει η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, το Νοσοκομείο Πύργου, το οποίο εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους και άλλες εγκαταστάσεις.

Στο νοσοκομείο συγκεκριμένα έχουν πλημμυρίσει οι υπόγειοι χώροι του ιδρύματος και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υποστούν ζημιές ιατρικά μηχανήματα, η γεννήτρια παροχής ρεύματος του νοσοκομείου, καθώς και όποιο άλλο νοσοκομειακό υλικό είναι αποθηκευμένο. Πάντως, στο υπόγειο του νοσοκομείου υπάρχουν συνεργεία, προκειμένου να κάνουν απάντληση των υδάτων, αλλά και να διασώσουν από τα νερά το ιατρικό υλικό.

Οι 85 νοσηλευόμενοι ασθενείς θα διακομιστούν ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας.

Δυνάμεις έχουν φτάσει σε βοήθεια από την Αρκαδία, την Αχαΐα και την Ναύπακτο.

Με τη βοήθεια ελικοπτέρου «σούπερ πούμα» απεγκλωβίστηκε ένας άνδρας κοντά στον Αλφειό ποταμό, ενώ στην ίδια περιοχή διασώθηκαν αλλά δέκα άτομα.

Σύμφωνα με το iliaoikonomia.gr κινδύνευσαν να πνιγούν 100 παιδιά και περίπου 200 ενήλικοι στον μόνιμο καταυλισμό τσιγγάνων πλησίον της γέφυρας του Αλφειού στην Εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας.

Τα περισσότερα αυτοκίνητα του οικισμού είναι πλημμυρισμένα ενώ το νερό στα σπίτια έφτασαν και το μισό μέτρο.

Μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εγκλωβισμένα τέσσερα άτομα στον ουρανό των αυτοκίνητων τους και γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού τους.

Η στάθμη του νερού ανεβαίνει συνεχώς και στις εργατικές κατοικίες στην οδό Κατακόλου. Πάνω από ενάμισι μέτρο έχει φτάσει η στάθμη σε ορισμένα σημείο και οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Αυτοκίνητα έχουν πλημμυρίσει έως την οροφή με μεγάλες ζημιές.

Νωρίτερα, άνδρες της πυροσβεστικής έσωσαν δύο γυναίκες που είχαν εγκλωβιστεί τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Και οι δύο ήταν ασθενείς, η μία βρέθηκε στην περιοχή της Κεραίας κατάκοιτη, με το νερό σχεδόν να την έχει σκεπάσει.

Στο κέντρο του Πύργου αλλά και σε γειτονιές οι δρόμοι έχουν γίνει “ποτάμια” και σε αρκετούς διακόπηκε η κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για το μέγεθος των ζημιών από τις πλημμύρες, αλλά και τις κατολισθήσεις, υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στα δίκτυα υποδομών, σε αγροτικές καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στις περιουσίες κατοίκων στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκεται ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, και έχει ήδη ενημερώσει τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρο Μπούφη, και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσο Αποστολόπουλο, για την κήρυξη των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Aκούστε τι δήλωσε στο NewsIt.gr ο Χαράλαμπος Καφύρας, Aντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:

Δείτε βίντεο από τις πληγείσες περιοχές:

{source}
<!– You can place html anywhere within the source tags —>

<object width=”640″ height=”360″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/5AOR9oGYJzg&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3″></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/5AOR9oGYJzg&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3″ type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowScriptAccess=”always” width=”640″ height=”360″></embed></object>

 

 


{/source}

{source}
<!– You can place html anywhere within the source tags —>

<object width=”640″ height=”360″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/6l4Ke0aq6P8&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3″></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/6l4Ke0aq6P8&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3″ type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowScriptAccess=”always” width=”640″ height=”360″></embed></object>
<script language=”javascript” type=”text/javascript”>
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>
{/source}

{source}
<!– You can place html anywhere within the source tags —>
<iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/7Wx9s5NAXZI” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

<script language=”javascript” type=”text/javascript”>
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>
{/source}

Related Posts

Υποστήριξη

Η προσπάθεια μας να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες εξαρτάται απο όλους εσάς.
Εάν έχετε πληροφορίες ή πηγές μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.