Η Copa-Cogeca χαιρετίζει την απόφαση της Ελλάδας για την διατήρηση δικαιωμάτων φύτευσης

 

Σε παρέμβασή του στις Βρυξέλλες ο Pekka Personen, Γενικός Γραμματέας της Copa-Cogeca ανέφερε: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ελλάδα, η οποία συνδέθηκε με την πρωτοβουλία μας. Είναι ουσιαστικό να διατηρηθούν τα δικαιώματα φύτευσης στον τομέα, δεδομένου ότι ενέχουν μια πρωταρχική σημασία για τη βιώσιμη και οικονομική ανάπτυξη των ζωνών και συνεισφέρουν στην ισορροπία της αμπελοοινικής ευρωπαϊκής αγοράς».
Ο Thierry Coste, πρόεδρος της ομάδας «Οίνος» της Copa-Cogeca πρόσθεσε:
«Η Copa-Cogeca είναι προβληματισμένη από την επίδραση που θα είχε η απώλεια των δικαιωμάτων φύτευσης. Η απελευθέρωση των δικαιωμάτων, θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις αμπελουργικές ζώνες της Ευρώπης. Αυτό θα σήμαινε το πέρασμα σ’ ένα σύστημα παραγωγής περισσότερο βιομηχανοποιημένο και εντατικό. Θα δημιουργούσε άλλωστε ανισορροπίες στην αγορά αφού θα είχε σαν αποτέλεσμα την παραγωγή πλεονασμάτων. Χάρη στα δικαιώματα φύτευσης, οι ευρωπαίοι αμπελοκαλλιεργητές μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή τους, η οποία θα εξαντληθεί στον γεωργικό τομέα».
Η Copa-Cogeca κατά συνέπεια προσκαλεί τους ευρωπαίους υπουργούς να απευθυνθούν στην Commission ώστε να προταθεί η διατήρηση των δικαιωμάτων.
Τα Κράτη – Μέλη που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης των δικαιωμάτων φύτευσης είναι: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Τσεχία και Σλοβακία.
Κατά την ψηφοφορία για την έκθεση που αφορά το μέλλον της ΚΑΠ οι ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν ήδη θέσεις υπέρ της διατήρησης των δικαιωμάτων μετά το 2015 και κατά συνέπεια κατά της κατάργησης τους.
«Καλώ την Commission και τους υπουργούς να τοποθετηθούν υπέρ της διατήρησης, διαφορετικά ο κίνδυνος βιομηχανοποίησης του τομέα και εξαφάνισης των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων είναι προ των πυλών» υπογράμμισε ο κ. Coste.

Related Posts

Υποστήριξη

Η προσπάθεια μας να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες εξαρτάται απο όλους εσάς.
Εάν έχετε πληροφορίες ή πηγές μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.